Friday, March 26, 2010




ari ni malas nak citer pasal Motor... tapi nak criter pasal IT sikit... sbb aku dari bidang ni...

ni pasal criter orang2 yang tak reti2 nak jaga PC/laptop dia dari kene virus. Takyah nak sibuk2 pasal antivirus yg memahal atau yang canggih2...just memberatkan PC jer... BAGI aku la..cara seseorang tu mengawal cara penggunaan PC dia pun da cukup. BASIC thing sama jugak macammana org jaga diri dari kene HIV...SIMPLE but STILL HAPPEN...

zaman sekarang ni, INPUT PC byk dtg dari penggunaan thumbdrive/pendrive/flashdrive (this is talking about majority)punya la... guna benda ni CUCUK & CABUT sesuka ati tanpa ade cara pengawalan lansung... Kalau antivirus tu power, boleh la detect/clear trus, kalu tak power, kene delete/quarantine jer... kalu tak power lansung??? haa??? yang takde protection lansung???? ha???

PC korang boleh hdup tanpa antivirus yg POWER2 & MAHAL tu...janji korang tau camne nak elak kene virus nih... so... setiap drive (thumbdrive/pendrive/flashdrive) yg korang pakai tu kene la dijaga sebaiknya. drive2 ni semua ade script autorun, script autorun ni la yg menyebabkan sesetangah virus dlm drive tu merebak. Sebab, bila korang cucuk masuk je drive tu masuk ke PC/LAPTOP, automatic script tu berjalan. so, untuk elakkan script autorun ni jadik automatic run, ade KAEDAHNYA....
guna FLASH DISINFECTOR file untuk clearkan script dlm drive. bila nak guna sesuatu external drive, runkan FLASH DISINFECTOR dulu, then dia bgtau suh cucukkan ape2/mane2 external drive. Dlm tak smpai 5 minit, clear la script autorun tu. Nak test ade autorun lagi ke tak, try cabut & cucuk balik external drive yang kite scan td. Kalu takde kluar autorun lepas kite cucuk ke pc tu, maknanya script autorun da tak jalan, so Selamat la untuk digunakan. File FLASH DISINFECTOR nni pun kecik je & yang paling penting, TAK PAYAH install. Just runkan saja bila nak guna. Mane nak dpt file ni??? cucuk sini --> http://rapidshare.com/files/368192706/Flash_Disinfector.exe.html

Selamat mencuba :D


Reactions:

0 comments:

Post a Comment